De balmuis

Door Catch22 op maandag 25 februari 2008 12:34 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 12.027

De Balmuis.. Een principe dat jarenlang mainstream was binnen de pc wereld. Sinds kort werk ik weer (tijdelijk) met 1. Maar waarom is dit jaren de standaard geweest en sterker nog, waarom kunnen we er tegenwoordig niet meer mee werken?

Vroeger wist je niet beter, elke week je muis schoonmaken, hakkelerig bewegen, bewegende pointers als je ze optilde (vooral bij gamen vervelend). Tegenwoordig worden we verwend met allerlei nieuwerwetse technieken die de balmuis doen vergeten.

Hoe hebben er ooit mee kunnen werken? Nu ik er weer 1 in mijn handen heb vraag ik het me af. Maar datzelfde gevoel zou mij bekruipen als ik weer achter een 800mhz bak plaats zou nemen. Eens ben je er zooo blij mee en werkt het super, tegenwoordig is het oud vuil en wil je er niet meer mee werken...

zouden ze over een paar jaar ook zo over mij denken? Vroeger was hij nog hip en leuk, tegenwoordig kan hij niet meer meekomen met de nieuwe mensch...

Volgende: HP's inferieure DV5 & Je weer tweaker voelen 08-'13 HP's inferieure DV5 & Je weer tweaker voelen
Volgende: Maandagochtend... 02-'08 Maandagochtend...

Reacties


Door Tweakers user Lieuwe15, maandag 25 februari 2008 12:43

Ik heb nooit zoveel probleem gehad met balmuis, totdat ik een logitech mx510 en een icemat gekocht had.. Dan merk je pas hoe rot en 'zwaar' een balmuis is..
Maar er zijn ook wel goede balmuizen die niet het hakkelerig bewegen hebben, het is maar net welke muis je hebt (idem bij optische muizen)..

Door Tweakers user Greeneye1992, maandag 25 februari 2008 12:48

werk momenteel ook nog met een balletjesmuis.
onding, Ik wil mijn ikari!

Door Tweakers user SirKay, maandag 25 februari 2008 13:26

Vind het allemaal mee vallen, als je mijn g5 optilt beweegt de pointer ook. Hakkelerig valt wel mee en zolang je niet gamet heb je nergens last van. Werk er ook op mijn oude pc op. Precisie is alleen laag dus moet je wel op lagere resolutie's werken.

Heb meer problemen gehad met die irritante optische dan met balletjes!

Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 25 februari 2008 13:32

De reden dat ik mijn balmuis inwisselde voor een optische was in eerste instantie het scrollwieltje (die ik dus niet had op mijn Digital 3-knops). Ik ben het met je eens dat het ontzettend irritant is als je muis schokkerige bewegingen maakt, of nog erger, als je het idee hebt je muis over een stuk traanplaat te bewegen. Daarom was ook mijn eerste actie als ik achter iemand anders computer zat in het balletjestijdperk ook het schoonmaken van de wieltjes, en dan was ie meestal nog steeds stroever dan mijn Digital.
Van de andere kant, er zijn ook veel optische muizen waar bij mij op komt om toch maar een balmuis te pakken, want ik kan nog geen 10 centimeter bewegen voor de cursor over het scherm heen en weer stuitert.
Nee, balmuizen werkte in principe best goed, maar veel mensen pleegden zelden tot nooit onderhoud, wat het gebruik ervan niet ten goede komt.
Trouwens, nu is het vaak nog zo dat ik bij het gebruik van iemand anders computer de muis moet schoonmaken, maar niet de wieltjes aan de teflon pads, als die vies zijn blijft de muis plakken en is het gebruik er van nog minder aangenaam dan de gemiddelde balmuis.

Door Tweakers user Theo, maandag 25 februari 2008 15:53

Momenteel werk ik nog steeds met een balmuis. Echter ligt hij met de bal naar boven en word hij verkocht als trackball :+

Om maar eens een paar wijze woorden te noemen:
je bent tevreden emt wat je heb tot je iets beters kunt krijgen

Door Tweakers user HendrikN, maandag 25 februari 2008 16:15

Geloof het of niet, er zijn nog een hoop budgetPC's van Acer en Compaq die nog met balmuis verkocht worden :)

Door Tweakers user PilatuS, maandag 25 februari 2008 16:37

Er zijn natuurlijk een hoop mensen die gamen op de PC. Met een bal muis gaat dit natuurlijk nooit zo fijn als met een optische of laser muis.

Ben je net je crosshair aan het bewegen naar iemand zijn hoofd stopt ie 2mm voor zijn hoofd omdat de bal van de muis moeilijk doet. Met een optische of laser muis heb je dit natuurlijk niet.

Door Tweakers user DLGandalf, maandag 25 februari 2008 17:02

ik heb meer last met optisch, omdat die soms de meest gekke bewegingen maken als er een transparant/glimmend stuk op je tafel ligt. En als je ze soms optilt, dan gebeuren er ook soms rare bewegingen.

Het heeft allemaal ze voor en nadelen.

Door Tweakers user ShadowLord, maandag 25 februari 2008 17:26

Een goede balmuis is zo slecht nog niet. Alleen die zijn behoorlijk aan de prijs (100 euro+). Ik weet niet eens of je die nog hebt. De truuk van een goede balmuis zit hem vooral in het mechanisme van detectie en stabilisatie. Een goede zal ook niet verspringen als je hem optilt en ook maar zelden schoongemaakt moeten worden...

Dat gezegd, ben ik zelf nog steeds de (trotse?) eigenaar van 1 van de 1e optische muizen: de Microsoft IntelliMouse Explorer.
Dit was een heerlijke muis (nu minder want hij is echt op na jaren gebruik). Hij ging mega lang mee (5 jaar) en was al het geld meer dan waard. Want goedkoop was hij toen niet. Natuurlijk had deze muis wat tekortkomingen. De sensor was vrij gevoelig voor glans, maar ik gebruikte toch een stoffen muismat (wat zachter voor je handen). En de sensor was erg langzaam vergeleken met huidige muizen. Maar je moest, met een goede ondergrond, je best doen om de sensor over de zeik te krijgen (en je aanwijzer het halve scherm over zien vliegen).

Al met al zijn die kleine tekortkomingen nu bijna geheel verdwenen (glans blijft wel een issue). De balmuis is dan ook ten dode opgeschreven. Zelfs prijstechnisch is die niet zo interessant meer. Mechanica is in de regel duurder dan electonica. Dus over een paar jaar zullen we zelfs op de meest goedkope machines alleen nog optische muizen zien. Met uitzondering van die paar puristen dan die graag in het verleden blijven hangen natuurlijk.

Door Tweakers user Storm316, maandag 25 februari 2008 18:00

Ik heb nooit met een balmuis kunnen werken, en ik computer nu al een jaartje of 22 nu dus das best wel een probleem geweest. Ik kon en kan gewoon niet met die dingen overweg. M'n eerste notebook met touchpad bleek dan ook een uitkomst, jaren met veel plezier mee gewerkt tot ik een half jaartje terug noodgedwongen weer eens een muisje nodig had (quake4 was de schuldige..). Het goedkope optische exemplaar dat ik ooit 's had gekregen werkte eigenlijk best ok en ik bleef het ding gebruiken. Toen ben ik vrij snel op een VX Revolution overgestapt en wil ik eigenlijk niet meer anders.

Door Tweakers user Greyh0und, maandag 25 februari 2008 20:02

Hah! ik heb een tijdje geleden gegamed met een balmuis. Een balmuis van een 486 wel te verstaan en dat speelde nog niet eens zo slecht (wel zonder scroll en maar 2 knoppen en de bal was erg licht wat ik erg fijn vond :) ) heb mooi een paar keer bovenaan gestaan! :P

De nieuwere balmuizen die ik heb zijn nog niet eens zo goed als deze oude muis!
Vroeger was alles toch echt beter :+

Door Tweakers user iceheart, maandag 25 februari 2008 23:02

@greyhound
da's ook logisch, nu zijn ze toch alleen ngo maar voor als de goedkoopste optische nog te duur is. dus wordt er ook niks meer in kwaliteit geinvesteerd. destijds uiteraard wel.

maar als je echt een moderne balmuis op wil lappen moet je wat gewicht toevoegen, dat scheelt al een boel :)

Door Tweakers user Greyh0und, dinsdag 26 februari 2008 09:26

@icehear

gewicht toevoegen? Ik vind dat de meeste balmuizen al zwaar genoeg zijn en jij wilt gewicht toevoegentoevoegen? :P

(als je gewicht toevoegt, word zo'n balmuis dan stabieler ofzo? :? )? :P

(als je gewicht toevoegt, word zo'n balmuis dan stabieler ofzo? :? )

Door Tweakers user Catch22, dinsdag 26 februari 2008 09:32

De eerste IR muizen waren ook niet veel soeps, maar toch beter dan een bal. De lasers van tegenwoordig zijn near-perfect...

Door Tweakers user G33R7, dinsdag 26 februari 2008 13:48

infrarood muizen bestaan niet, en laser is volgens veel gamers juist weer een stap terug. Het schijnt niet zo goed met de snelle bewegingen overweg te kunnen.

Door Tweakers user Aham brahmasmi, dinsdag 26 februari 2008 14:52

@G33R7: Elke optische muis die geen rode LED voor de sensor gebruikt, gebruikt een infrarood-LED. IR ligt immers tegen rood aan, dus dat werkt prima. Er zijn zat muizen met IR, kijk maar eens naar de muizen van Razer.

Door Tweakers user iceheart, dinsdag 26 februari 2008 22:25

greyhound, ja gewicht toevoegen. niet aan die oude muisjes, die zijn wel goed, maar aan die moderne zooi.
stabiel, nah, dat zijn ze genoeg. maar het dwingt je toch om dat balletje stevig aan je bureau te houden (echt waar hoor!).
that said, balmuizen moet je tegenwoordig natuurlijk niet meer gebruiken, alleen het idee is nog wel leuk.

ik zou bijna zeggen, probeer het eens. voor 3 eurie heb je er wel eentje :P

Reageren is niet meer mogelijk